Kultsun miesten edustusjoukkue on sopinut yhteistyöstä lappeenrantalaisen junioreiden kasvattajaseura LAUTP:n kanssa. Yhteistyö mahdollistaa LAUTP:n B-juniori-ikäisille pelaajille polun edustusjoukkuetasolle saakka. Samoin Kultsun B-juniori-ikäiset pelaajat voivat pelata LAUTP:ssa. Molemmat seurat näkevät pitkäaikaiseksi aiotun yhteistyön maakunnan jalkapalloa kehittävänä tekijänä.
Tiedustelin yhteistyön alkamisesta, konkreettisista toimista ja tulevaisuudensuunnitelmista Kultsun vastuuvalmentaja Saku Pesoselta sekä LAUTP:n valmennuspäälliköltä Jyri Puhakaiselta.
Saku Pesosen mietteet
Mikä on yhteistyön tarkoitus?
Saku Pesonen: Rakentaa LAUTP:lle polku edustusjoukkuetason jalkapalloiluun. LAUTP:ssa on paljon lahjakkaita pelaajia eri ikäluokissa ja tarkoitus on tarjota heille mahdollisuus edustusjoukkuetasolla Kultsussa.
Yhteistyö toimii myös toiseen suuntaan?
Kyllä. Meillä on tällä hetkellä kaksi pelaajaa, Saukkosen Verneri ja Karvisen Eetu, jotka saavat pelata myös LAUTP:ssa.
Miten yhteistyö sai alkunsa?
Yhteistyö oli aluillaan jo ennen kuin aloin valmentamaan Kultsua. Ainakin keskustelut alkoivat jo viime vuoden puolella. Nyt on pidetty muutama palaveri ja LAUTP:n B-junnuista on käynyt seitsemän pelaajaa Kultsun treeneissä ennen koronan aiheuttamaa joukkueharjoittelukieltoa.
Onko toiminta suunniteltu kauden mittaiseksi vai pidemmäksikin?
Kyseessä on ehdottomasti pidemmän aikavälin yhteistyösuunnitelma eikä mikään kokeilu. Kultsun edustusjoukkuetoimintaa on tarkoitus rakentaa pitkälti tämän alueen pelaajien kautta ja yhteistyö LAUTP:n kanssa palvelee sitä oikein hyvin.
Näen LAUTP-yhteistyön todella hienona asiana ja uskon sen kestävän pitkälle tulevaisuuteen. Toivottavasti saamme sieltä tulevina vuosina paljon pelaajia Kultsun edustusjoukkueeseen. Olen ehtinyt nähdä tiettyjen pelaajien peliesityksiä harjoituksissa ja ollut tyytyväinen poikien tekemiseen. Näkemäni perusteella pidän erittäin mahdollisena sitä, että LAUTP:n pelaajia voi saada ensiminuutteja meillä jo tällä kaudella.
LAUTP tuntuu maakunnan laadukkaimmalta kasvattajaseuralta. Onko näin?
Näin on. Siellä on kasvamassa jo maajoukkuepelaajia.
Mikä on Kultsujunioreiden asema LAUTP-yhteistyön myötä? Vieläkö Kultsujunioreista on mahdollisuus ponnistaa edustusjoukkueeseen?
Kyllä, totta kai on. Valitettavasti heillä on ikähaarukka edustusjoukkueeseen vielä niin iso, ettei sieltä lähivuosina ole tulossa pelaajia. Totta kai se on mahdollista ja toivottavaakin, että sieltä ponnistaa pelaajia edustukseen. Mutta vanhimmatkin Kultsujuniorit ovat niin nuoria, ettei se ole lähivuosien juttu. Toivotaan, että Kultsujunioreidenkin toiminta voimistuisi ja sieltäkin saataisiin pelaajia.
Jyri Puhakaisen mietteet
Mistä yhteistyö alkoi?
Jyri Puhakainen: Yhteistyö lähti liikkeelle (Kultsun valmennukseen kuuluvan) Koliksen Akin kanssa. Olimme yhteydessä B-nuorten ikäisten pelaajien jatkon turvaamisesta, siitä, että he pystyisivät jatkamaan kilpatason jalkapalloa eikä pelaaminen loppuisi B- tai A-juniorivaiheessa. Heräsi ajatuksia, että B-nuorten ikäiset pelaajat voisivat käydä Kultsun edustusjoukkueen treeneissä pelaamassa 11 vastaan 11 pelejä.
Miten yhteistyö palvelee seuroja?
Alku on ollut hyvä.
Meidän B-ikäisiä pelaajia on käynyt Kultsun edustusjoukkueen treeneissä. Silloin kun pystyttiin treenaamaan, he saivat kokemusta edustusjoukkueen kanssa harjoittelusta ja Kultsun valmentaja näki millaisia pelaajia meiltä on tuloillaan. LAUTP:n tehtävänä on kasvattaa uusia pelaajia. Parhaimmat pelaajat pääsevät eteenpäin, muualle Suomeen ja ehkä maailmallekin. Mutta harva B-ikäinen pelaaja on valmis lähtemään muualle, joten on hyvä, että lähialueella on yhteistyöseura, jonka kanssa pelaajakehitystä voidaan viedä eteenpäin.
Kultsulle on varmaankin tärkeää se, että he saavat junioreita mukaan toimintaan, koska heillä ei ole paljon omia junioreita. Meillä tilanne on se, että (aikuisten) edustusjoukkuetta ei ole, eikä sitä ole järkevää käydä rakentamaankaan. Siinä mielessä Kultsu on luonteva yhteistyökumppani. Kultsullakin on mukana muutama B-juniori-ikäinen, heille varmistetaan peliaikaa LAUTP:n B-nuorten puolella, jos sitä ei riitä tarpeeksi omassa joukkueessa. Tällaista vaihtoa pystytään tekemään. Säännöllisen peliajan saaminen on tärkeää ja se on yksi keskeinen idea koko hommassa.
Ei se hyödytä paljoakaan, jos pelaat 15 minuuttia edustusjoukkueen pelissä. Sitten se on hyvä, jos olet sen lisäksi pelannut koko pelin B-junioreissa. Se on tässä ideana ja mielenkiinnolla odotetaan, miten asiat kehittyvät. Harmi, kun korona tuli väliin. Kevään aikana olisi muuten järjestynyt useita harjoituspelitapahtumia, jossa olisi ollut mukana kaikki Kultsun pelaajat ja meiltä 6-8 pelaajaa.
Yhteistyö ei ole uusi asia
Olemme tehneet aikaisemminkin yhteistyötä. Lötjösen Kimmon (Kultsun vastuuvalmentaja 2010-luvun puolivälissä) aikana meillä oli B-nuorten ja Kultsun Kolmosessa pelanneen (kakkos-) joukkueen välillä yhteistyötä. Muun muassa Lötjösen Miko pelasi LAUTP:n B-nuorissa ja Kultsussa Kolmosessa ja Kakkosessa. Eli LAUTP:n B-juniorit ja Kultsu ovat aikaisemminkin olleet yhteistyössä.
LAUTP:n pelaajisto ja tulevaisuus
Näen, että meillä on tulossa tosi hyviä pelaajia. Nollakutosista (2006 syntyneistä pelaajista) lähtien ollaan pelattu kilpajuniorijalkapalloa tavoitteellisesti. Pelaamme etelän kansallisissa sarjoissa neljässä ikäluokassa ja 14-vuotiaat olivat sarjansa kolmanneksi paras joukkue Suomessa. Täältä Kaakosta pääsee yksi joukkue etelän sarjoihin. Olemme voittaneet nyt -06, -07, -08 ja -09 ikäluokissa Kaakon karsinnan ja tie on auennut. Eli tämä ei ole vain yhden ikäluokan tähdenlento, sillä olemme saaneet monta ikäluokkaa peräjälkeen etelän sarjoihin. Hyvä pohja on olemassa.
Meiltä valittiin viime vuonna neljä P14-pelaajaa (maajoukkuetason) huuhkajaturnaukseen, idän alueen joukkueeseen. Tänä vuonna uskon, että nollaseiskoista valitaan sama määrä tai jopa enemmänkin. Siellä on huimia kavereita, sellaisia pelaajia, jotka tulevat yltämään pitkälle jalkapallossa. Se on selvää, että kukaan heistä ei voi vielä 15-vuotiaana pelata Veikkausliigaa. Niin hyviä pelaajia meillä ei vielä ole. Siksi jokin väliporras on saatava. B-nuorten toiminta on saatava riittävän korkealle tasolle. En näe ollenkaan huonona vaihtoehtona sitä, että (B-ikäinen) pelaaja pelaa Kolmosessa isossa roolissa.
Junioripelaajien kehittymisestä miesten sarjoissa
Miesten pelit ovat miesten pelejä ja junnupelit ovat junnupelejä. Silloin, kun Kolmosen toiminta on mahdollisimman hyvää, laadukasta ja tavoitteellista niin silloin se on nuorelle pelaajalle hyvä paikka. Jos Kolmosen porukka on pappojen orkesteri niin sitten se ei välttämättä ole sitä. Ihannetilanne olisi, että joukkueessa on suhteellisen iso määrä nuoria pelaajia, joitain keskivälin pelaajia ja sitten vähän kokeneempaa jermua. Se palvelisi varmasti eteläkarjalaista jalkapalloa laajemminkin.
Jos on Kakkoseen mielivä edustusjoukkueporukka, niin nuori pelaaja ei voi vain marssia suoraan avaukseen vaan se paikka on ansaittava. Siksi on todella tärkeää, että B-nuorten toiminta saadaan todella hyvälle tasolle sekä A-junioritoimintakin. Että niitä pelaajakehityspaikkoja olisi olemassa.
A-junioritoiminta?
Olemme puhuneet siitä, että A-nuorten toiminnasta pidettäisiin palaveri Etelä-Karjalan seurojen kesken. Meillä ei ole ollut A-nuorten ykkösdivisioonapaikkaa pitkään aikaan. B-nuorissakin parhaat pelaajat ovat menneet edustusjoukkueiden mukaan, mikä on osittain luonnollista, mutta A-nuorten joukkuetta ei ole ollut ollenkaan. A-nuorten ikäiset pelaajat menevät Kolmosen joukkueisiin ja yhteistä A-nuorten joukkuetta ei ole saatu kasattua vuosikausiin. Siinä on kysymys mitä pitää pohtia: Onko joukkueelle edellytyksiä vai onko järkevin toimintatapa se, että A-nuoret menevät paikallisiin edustusjoukkueisiin. Lappeenrannan alueella toimii useita seuroja. Varmaan jos edustusjoukkueen toiminta on hyvää, silloin se voi olla paikallaankin, mutta aina se ei ole ollut pelaajille paras vaihtoehto.
LAUTP olisi aika luontainen sijoituspaikka A-nuorten joukkueelle, koska meillä ei ole edustusjoukkuetta eikä siis suoraa kytköstä edustusjoukkuetoimintaan.